torsdag 29 oktober 2015

Avhopp och medlemskapets gräns

Jag var mycket besviken, uppgiven och ledsen efter resultatet av flyktinguppgörelsen. Vi har haft tuffa förhandlingar i en viktig fråga utan någon egentlig vinnare – på grund av den parlamentariska situationen.

Blev sedan än mer uppgiven när jag upptäckte att ett par av mina partikamrater valt att lämna partiet på grund av uppgörelsen.

Tidigare har jag tillhört dem som hejat på och inte ifrågasatt när medlemmar lämnat andra partier, som när KD tappade medlemmar efter de lämnat decemberöverenskommelsen. Men nu hände det i mitt parti, då fick jag rannsaka mig själv om varför det nu känns annorlunda, varför jag inte bara kan acceptera detta.

För mig är ett medlemsstyrt parti en fråga om demokrati. Det finns inte olika grader av medlemskap, alla har en röst. Vi väljer tillsammans de som ska företräda oss och litar på att de gör sitt allra bästa tills motsatsen är bevisad.

Det är därför jag förundras över hur man kan sätta en gräns för sitt medlemskap på grund av uppgörelsen. Vi är ju fortfarande en medlemsstyrd organisation och varken ideologi eller stadgar har ändrats.

Organisationen är aldrig bättre än dess medlemmar. Och om de kritiska medlemmarna lämnar - hur ska vi då kunna förändra något? Vad skapar ett avhopp för signaler och varför skulle just jag vara viktigare än organisationen? Rör det sig om idealister som låter jaget gå före laget? Har de handlat i affekt utan att sätta sig in i detaljerna? Hos oss ska dörren alltid stå öppen för de som delar våra värderingar.

Som jag ser det måste vi kämpa hårdare för att få ett parlamentariskt läge där vi får bättre förutsättningar. En kamp där alla medlemmar behövs och kan göra skillnad. Jag tror på den demokratiska socialismen nu och i framtiden. Tillsammans är vi starka!

/Anna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar