fredag 2 oktober 2015

Folkpartiets skolpolitik förtjänar ett F i betyg

Skolan är i ständigt fokus i den kommunala politiken. Ofta lyfts det fram hur bra skolan i Helsingborg står sig i förhållande till andra kommuner i Skåne och till jämförbara städer. Därför är det intressant att läsa Lärarnas Riksförbunds rapport där fem olika parametrar granskas. Parametrarna är resurser, likvärdighet, löner, behöriga lärare och resultat. 

När det gäller löner ligger Helsingborg förhållandevis bra till. Där hamnar vi på 53:e plats. Även resultatmässigt går det relativt bra. En 98:e plats hamnar vi på där. Sedan tidigare vet vi av bland annat SKL:s mätningar att det skiljer väldigt mycket mellan kommunala och fristående skolors resultat. Skolsegregationen slår verkligen igenom här.

Det som är anmärkningsvärt och oroväckande är dom tre andra parametrarna. Där ligger Helsingborg på plats 190 (resurser), 226 (likvärdighet) och 239 (behörighet) . Detta är allvarligt. Det ger dessutom en totalplacering på låga 186:e plats.

Att Helsingborg är en av dom sämsta städerna i landet vad gäller likvärdighet är synnerligen problematiskt. Staden är redan idag en av Sveriges mest segregerade och med nuvarande utveckling i grundskolan lär detta knappast förändras och förbättras.

När den här mandatperioden är slut kommer Folkpartiet och deras allianskompisar ha styrt staden och skolan i 12 år. Utifrån skollagens krav på likvärdighet, inkludering och kompensatoriskt uppdrag kan man knappast ge Folkpartiet och övriga högerpartier ens ett F i betyg.

/Ola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar