fredag 9 oktober 2015

Självstyre inom hemtjänsten är framtidens melodi

Hemtjänsten är en viktig del av stadens välfärdsarbete. Samtidigt behöver vi nya arbetssätt för att möta framtidens utmaningar. Vi socialdemokrater har länge förespråkat intraprenader och självförvaltning som en av lösningarna. Det är rätt väg att gå om vill ha en välfärd som är attraktiv för både brukare och för personal och som dessutom inte urholkar våra gemensamma skattemedel. Åbrädden och Kungshult är exempel på vårdboenden med framgångsrik självförvaltning, detta på vårt initiativ.

Självstyrande grupper inom hemtjänsten har varit en stor framgång i Skönsmon i Sundsvall - antalet personer runt varje brukare har minskat, besöken tar lite mindre tid och de anställdas sjukfrånvaro har sjunkit. Vi vill nu pröva en liknande modell i Helsingborg och har därför lämnat in en motion till kommunfullmäktige.

Den borgerliga vägen har hittills varit mer privatiseringar, eftersom man varken kan eller vill lösa vårdens utmaningar på egen hand. Det är idélöst och oansvarigt. Vi socialdemokrater tar ansvar för välfärden och litar på våra anställdas kompetens.

/Jan och Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar