tisdag 13 oktober 2015

Dags för rättvis fördelning av nyanlända elever

Världen befinner sig just nu i den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget. Denna situation ställer stora krav på oss att visa solidaritet och medmänsklighet. I detta ingår att stå upp för de konventioner och avtal som vi har förbundit oss att följa. 

För Helsingborgs del innebär oron i omvärlden att vår förmåga att skapa ett gott välkomnande prövas. Vår stad måste i alla delar ta sitt ansvar för att underlätta och hjälpa till i den uppkomna situationen. 

Utifrån detta perspektiv är det mycket problematiskt att staden undviker att större ansvar i frågan om fördelning av nyanlända barn på ett rättvist och jämnt sätt. Att somliga skolor tar ett enormt ansvar i förhållande till sin storlek och sina förutsättningar samtidigt som andra skolor knappt har några nyanlända alls är helt orimligt. 

För oss politiker som besöker många skolor är det också helt uppenbart att de flesta rektorer och lärare vill se fler nyanlända på just sin skola. Det finns ett stort engagemang och en enorm förståelse och solidaritet bland stadens personal och bland eleverna för att välkomna nya elever. 

Det är också så att många fristående skolor tar ett större ansvar än vad som kommer fram i den officiella statistiken. Staden kan inte reglera fördelningen av nyanlända bland de fristående men ett förbättrat samarbete och en förstärkt dialog skulle helt klart underlätta och förbättra situationen.

Vi väljer därför lämna in en motion för att garantera en rättvis och solidarisk fördelning av nyanlända elever på de skolor där staden är huvudman. Vi vill också att en förstärkt och förbättrad dialog med de fristående skolorna införs för att rättvist och solidariskt fördela nyanlända elever även bland dessa aktörer.

/Ola, Ajat, Elin och Vehid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar