måndag 30 mars 2015

Välkomna tillbaka till den kommunala familjen!

Den 1 april återgår Stattenahemmet, Murteglet och Tuvehagen till offentlig drift. Detta beslut drev vi socialdemokrater igenom för cirka ett år sedan tillsammans med Miljöpartiet i samband med en ny upphandling. Om borgarna fått bestämma fritt hade det istället kunnat innebära nya privata entreprenörer på dessa tre boenden med allt vad det innebär.

Det finns massor med utredningar om vad privata aktörer tillfört äldreomsorgen. Alla visar på ungefär samma sak. Äldreomsorgen har varken blivit bättre eller sämre av privata vårdföretag. Det man med säkerhet kan fastställa är att personalen på privat drivna vårdboenden minskar med cirka 10 % och därmed sparar ca 800 miljoner. Det man också vet att är att medel som kunde återinvesterats i verksamheten tagits ut i vinst, ofta i kombination med tvivelaktig skatteplanering.

Det finns ingen äldre helsingborgare som någonsin efterfrågat ett privat drivet vårdboende när man väl fått beslut om att flytta till ett sådant. Den valfrihet man efterfrågar är snarare av geografisk art - man vill tillbringa sin sista tid i livet nära sina anhöriga.

Välkomna tillbaka till den kommunala familjen, ni som jobbar på dessa boenden! Ni kommer med stor sannolikhet att få fler arbetskamrater. Och ni som bor på dessa vårdboenden därmed lite bättre livskvalitet.

/Ingela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar