torsdag 19 mars 2015

Borgerlig censur på gång i Helsingborg?

I dagens HD står det att läsa att riktlinjerna för arrangemang på stadsbiblioteket skall ses över på ”stadsövergripande” nivå efter två kontroversiella incidenter. Först ställde stadsbiblioteket in ett möte om konflikten i Ukraina (efter påtryckningar) och kort därefter drog man sig ur ännu ett arrangemang - denna gång med Pierre Schori. Anledningen? Schori skulle sakna en motdebattör i NATO-frågan. I båda fallen ansågs arrangemangen vara för politiska. Jag vill påstå att beslutet att dra sig ur är mer politiskt än de inställda arrangemangen i sig.

Möten som speglar olika aktuella händelser i samhället stryps för att dom inte passar in i den borgerliga politiken eller mallen. Det är en oerhört farlig väg att slå in på. Man borde istället ta till vara på den mångfald av engagemang som finns i staden i samhällsdebatten.

Det borgerliga styret i staden har tillsammans med Miljöpartiet tagit bort en scen där den fria debatten kunde leva och frodas, Folkets Hus. Nu verkar det som om även andra arenor där det fria ordet tidigare kunnat verka är på väg att försvinna.

Det känns verkligen olustigt och jag är djupt bekymrad över den censur som verkar växa fram i staden.

/Ingela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar