onsdag 3 juni 2015

Krokig väg för nya uthyrningsregler inom kulturen

Den 21/5 antogs de nya riktlinjerna för uthyrning av kulturförvaltningens lokaler. Vägen dit var långt ifrån spikrak. Beslutet hade föregåtts av en mindre mediestorm där de gamla riktlinjerna kritiserats skarpt.  Enligt dessa var det till exempel förbjudet att hyra ut till politiska partier och allehanda opinionsbildande arrangemang. Stick i stäv med gällande bibliotekslag.

Förvaltningen skickade därför hastigt ut ett meddelande om att reglerna skulle ses över. Jag blev mycket förvånad över att de nya reglerna inte skulle tas i demokratisk ordning i nämnden utan på tjänstemannanivå, med ordförandes goda minne. Detta trots att reglementet måste betraktas som ett principbeslut. Vi lyckades dock att uppmärksamma detta och efter en del argumenterande lyckades S-gruppen att få upp de nya reglerna på nämnden för beslut. 

Förslaget som lades fram var i mångt och mycket präglat av de diskussioner vi haft inom S-gruppen och som i korthet tar stor hänsyn till fri opinionsbildning och avgränsas av laglighet och säkerhet. Dock var dokumentet behäftat med en del nyliberal retorik som vi inte kunde godkänna, bland annat talades det om varumärke.

Vi skrev en variant på dokumentet och ställde detta som motförslag till nämnden. Bland annat skrev vi in att personalen skulle kunna få tillgång till kommunens jurist och de specialister som arbetar med säkerhet vid bedömningar av hyresgäster.

Efter en del diskussioner och ajournering från den blågröna sidan beslutade således nämnden att godta den socialdemokratiska texten med ett litet undantag.

Inget av detta framkom i media men för den som tycker det är kul att läsa protokoll finns berättelsen här.


/Björn Tufvesson Alm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar