fredag 13 februari 2015

Namnbytena på våra vårdboenden och det politiska ansvaret

Det skrivs nästan dagligen i HD om beslutet att byta namn på stadens vårdboende. De boende och deras närstående har synpunkter på att de inte blivit tillfrågade. De anställda blir frustrerade över att ingen frågat dem.  Nu senast kunde vi läsa om att personalen på akuten hade synpunkter då man med dessa nya adresser, gatunamn istället för exempelvis Jordbodalen, inte visste ifall den äldre patienten bodde hemma eller på vårdboende. 

I alla inlägg i HD drar man alla politiker över en kam. Det kan då vara viktigt att komma ihåg att vi socialdemokrater inte deltog i beslutet. Vi tyckte, precis som alla berörda nu tycker, att det blev helt fel fokus. Vi har vårdtagare på våra boende som är i oerhört stort behov av omsorg. Det finns jättestora utmaningar på vård- o omsorgsnämnden! Att då fokusera på vad vi skall kalla våra vårdboenden, hur vi skall döpa om dagrum till vardagsrum, kalla avdelningarna för flyglar med mera blir smått patetiskt. Det har ingenting med verkligheten att göra.

Det finns stora likheter med vision 2035 som innehåller massor av vackra ord men har väldigt lite med en vårdtagares eller undersköterskas verklighet att göra. Det var därför vi inte deltog i det dåliga beslutet att lägga pengar på att döpa om våra vårdboenden. Och det är bland annat därför vi beslutat att skilja oss från vision 2035. Vackra ord tillför inte den kommunala kärnverksamheten något, de blir snarare en belastning då de skapar frustration och irritation.

/Ingela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar