torsdag 5 februari 2015

HR-utskottet, visionen och godtycklig lönesättning

Här kommer ett färskt exempel på hur Vision 2035 används på ett sätt som vi socialdemokrater inte kan ställa oss bakom.

Vi hade på vårt första sammanträde med HR-utskottet (motsvarande ett personalutskott) ett ärende där vi skulle besluta om lönebildning och inriktning av löneöversynen.

I  dokumentet fanns en skrivning om Vision 2035: "Stadens lönebildning är ett verktyg för att stärka medarbetarskapet och ledarskapet så att staden når ”Vision Helsingborg 2035 ”:
Att år 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala, balanserade staden för människor och företag.”

Vi hade inga invändningar mot detta, men även längre fram i dokumentet under rubriken ”Lönespridning, Inriktning”, hade man lagt in Vision 2035. "Medarbetare som särskilt medverkat och bidragit till att förvaltningens/avdelningens styrkort/verksamhetsplan realiserats och därigenom medverkat till god mål- och kvalitetsuppfyllelse som verkar för att nå stadens vision 2035."

Att bidra till god måluppfyllelse ska givetvis premieras. Frågan är dock hur man ska mäta den enskilde medarbetarens bidrag till att nå Vision 2035. Vi yrkade därför på att: ”som verkar för att nå stadens vision 2035”  skulle strykas i dokumentet.

Under samma rubrik fanns även följande grund till lönespridning: "Medarbetare som bedöms vara positiva kulturbärare, det vill säga personer som sprider glädje och som inspirerar människor i sin omgivning."

Vi tyckte att även denna skrivning var subjektiv och öppnar upp för godtycklighet i lönesättningen. Därför yrkade vi på att även denna skrivning skulle plockas bort.

Vi fick gehör för bägge dessa yrkanden och meningarna är nu strukna ur det slutgiltiga dokumentet.

/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar