torsdag 7 maj 2015

Nej till Salongen och ja till Röda Kvarn - blågrön kulturpolitik när den är som sämst

I februari 2015 sa de blågröna nej till att försöka rädda Salongens verksamhet och stödja den fria kulturen på Söder. I debatten betonade Annika Román (MP) och Peter Danielsson (M)
att verksamhetsstöd inte kan beviljas till en enskild kulturaktör. Då gömde man sig bakom  regelverket och en löst formulerad likabehandlingsprincip.

Den 20 november 2014 beviljade kulturnämnden däremot ett ”årligt kulturarrangemangsstöd” på 1,6 miljoner till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker (FHP) för att driva biografen Röda Kvarn. FHP:s ”Ansökan om bidrag till kultur” beviljades av en enig kulturnämnd.

Röda Kvarns verksamhet är oerhört uppskattad av och värdefull för helsingborgarna. Likaså var Salongens verksamhet värdefull för staden. Att bevilja bidrag i form av ett kulturarrangemangsstöd var en möjlighet även i Salongens fall. En möjlighet de blågröna valde att blunda för.

Helsingborgarna och Söder har än en gång drabbats en olycklig blågrön mix - brist på politisk vilja blandad med okunskap om den fria kulturens betydelse.

/Ingela 

1 kommentar: